Zakerberg ostaje prvi čovjek Fejsbuka | Ekonomist

Zakerberg ostaje prvi čovjek Fejsbuka

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg zadržao je sva svoja ovlašćenja u toj kompaniji koja se bori da popravi imidž poslije skandala sa podacima korisnika, zbog kojeg je više visokih rukovodilaca dobilo nova zaduženja.
Portparol kompanije je potvrdio da je juče došlo do reorganizacije, najznačajnije otkako je Fejsbuk osnovan prije 15 godina. Zakerberg i njegova najbliža saradnica Šeril Sandberg nisu pretrpjeli nikakve promjene. Čovjek blizak Zakerbergu, Kris Koks, ubuduće će biti zadužen za Fejsbuk, Instagram, VotsAp (WhatsApp) i Mesindžer.

Do promjena je došlo i u timovima za proizvode i tehnologiju, stvaranjem tri tima od kojih će jedan biti posvećen blokčejn tehnologiji, primijenjenoj na kriptovalutama, a vodiće ga dosadašnji šef Mesindžera Dejvid Markus. Havijer Olivan, još jedan visokopozicionirani kadar, predvodiće odsjek za bezbjednost i reklamiranje u brojnim proizvodima. Sajt Rikoud navodi da iako je više od 10 ljudi dobilo nove funkcije, ne djeluje da je iko napustio kompaniju.

Promjene dolaze neposredno nakon što je osnivač VotsApa Jan Koum, koji ga je 2014. godine prodao Fejsbuku za 19 milijardi dolara, objavio da odlazi iz kompanije zbog, kako su prenijeli američki mediji, neslaganja u vezi sa privatnim podacima korisnika. Imidž Fejsbuka je ozbiljno narušen kada je u martu otkriven skandal s firmom Kembridž analitika, povezanom s predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa, koja je nepropisno došla do podataka desetina miliona korisnika društvene mreže.

Zakerberg se više puta izvinio, čak i pred Kongresom SAD, gdje je od njega zahtijevano da položi račune o lažnim vijestima i drugim načinima političke manipulacije na Fejsbuku.

Komentariši

Top