Zaista kraj ere: Novo doba - novi ljudi | Ekonomist

Zaista kraj ere: Novo doba – novi ljudi

Njujork/London — Cijene sirove nafte povećale su dobitke pošto je požar u Kanadi ugrozio proizvodnju dok trgovci analiziraju vijest da je Saudijska Arabija smijenila ministra za naftu.

Američka tržišna referenca, “laka” nafta WTI za isporuku u junu porasla je 75 centi na 45,41 dolara po barelu, dok je sjevernomorska nafta “brent” poskupila za 51 cent na 45,77 dolara, izvještava agencija Frans pres.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u petak je smijenila ministra za naftu Ali al-Naimija, koji dve decenije bio na toj funkciji, a na njegovo mjesto je došao Kaled al-Falih, bliski saveznik princa prestolonasljednika.

Naimi je bio jedna od najmoćnijih figura u okviru naftnog kartela OPEK, ali je njegov uticaj nedavno počeo da slabi, kako se čini, zbog sve veće moći princa Muhameda bin Salmana.

S druge strane, njegov nasljednik Falih, dugogodišnji šef saudijskog državnog naftnog diva Aramka i saveznik princa Mohameda, preuzeo je nadležnosti za vođenje ekonomske politike i pokretanje mjera koje treba da transformišu privredu kako bi se smanjila njena zavisnost o nafti.

“Imenovanje novog ministra pokazuje da Saudijci pokušavaju da obnove tržište i da su ozbiljni u vezi sa pokušajima da smanje proizvodnju”, rekao je za Frans pres viši menadžer prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

Prema njegovim riječima, “ima puno pozitivnih signala na tržištu, koji se prelivaju na rast cijena”.

Istovremeno, vatrena stihija u kanadskom regionu Alberta natjerala je proizvođače nafte da smanje proizvodnju za milion barela dnevno.

Požar je opustošio područje oko Fort Mek Mareja, centra ogromnih kanadskih nalazišta bitumenskog pijeska, što je prisililo proizvođače da obustave proizvodnju.

Snažniji rast cijena su, ipak, ukočili podaci o novom padu kineskog izvoza i uvoza prošlog mjeseca, što je najnoviji znak slabosti druge najveće svjetske privrede i vodećeg potrošača energije.

“To može dodatno izvršiti pritisak na cijene nafte”, smatra analitičar kompanije Ernst&Jang za naftu i gas, Sandživ Gupta.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top