Zahuktava se gradnja, auto-put "napada" 300 Hrvata | Ekonomist

Zahuktava se gradnja, auto-put “napada” 300 Hrvata

Podgorica — Glavnim radovima i gradnji prve dionice auto-puta Bar-Boljare uskoro će se pridružiti hrvatska kompanija Skalagradnja sa svojih 300 radnika.

Hrvatska kompanija Skalagradnja će se pridružiti kineskoj firmi China Road&Bridge Corporation (CRBC) i podizvođačima na gradnji prve dionice.

Skladgradnja je početkom godine izabrana od strane CRBC za partnera u realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori.

Prema saznanjima DN, predstavnici Skladgradnje će uskoro doći u Crnu Goru, a ubrzo zatim i oko 300 radnika koliko hrvatska kompanija planira da angažuje ljudi na ovom projektu. Hrvatima će biti poverena gradnja tunela Jabučki vrh, koji je poslije mosta Moračica i tunela Veternik najzahtjevniji objekat na prioritetnoj dionici auto-puta.

Ugovor koji je splitska kompanija potpisala sa kineskom kompanijom vrijedan je više desetina miliona evra. Pomenuti ugovor, pored izgradnje tunela Jabučki krš, obuhvata i izgradnju mostova i brojnih podvožnjaka, potpornih zidova i radova na trasi.

Direktor Skladgradnje Slaven Žužul zahvalio je ranije CrBC-u na izboru i ukazanom povjerenju.

“Raduje nas saradnja sa velikom kineskom kompanijom i ovo je početak uspješne saradnje ne samo na ovom, nego i na budućim projektima firme CRBC koja, sa svojih 50.000 zaposlenih i poslovnom mrežom širom svijeta, ostvaruje velike rezultate”, rekao je Žužul.

Betoniranje temelja glavne stope na mostu Moračica takođe je u toku. Kineski radnici svakodnevno betoniraju treću stopu koja će ujedno biti i najveća (158 metara), a čije su dimenzije 26 puta 33 metra. Preciznije to je kao zgrada čija je osnova površine 858 metara kvadratnih, a visina 8,5 metara.

Uporedo sa ovim teku i radovi na gradnji tunela Veternik, ali još uvijek nije počelo probijanje istoimenog brda. Ovaj objekat gradiće crnogorska građevinska kompanija Bemax sa jedne, a kineska kompanija CRBC sa druge strane. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta. Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona evra. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona evra će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona evra je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top