Zagađenje poljoprivrednog zemljišta u Kini | Ekonomist

Zagađenje poljoprivrednog zemljišta u Kini

 

Peking — Zagađenje poljoprivrednog zemljišta u Kini se pogoršava, uprkos konstantnim naporima da se smanji upotreba vještačkih đubriva i pesticida.

Zbog toga je kinesko ministarstvo poljoprivrede apelovalo na poljoprivrednike da se okrenu organskim alternativama. Međutim, stručnjaci tvrde da će ostvarenje ovakvih ciljeva vlade imati negativne efekte na proizvodnju hrane, što je ključni prioritet u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, ocjenjuje Rojters

Kina troši oko jedne trećine cjelokupnih količina đubriva u svijetu, čije je korišćenje naročito poraslo u posljednjih nekoliko godina zbog većeg uzgajanja voća i povrća u Kini, koja je najveći svjetski proizvođač jabuka, jagoda, lubenica i različitog povrća.

Prekomjerno korišćenje hemijskih đubriva i pesticida je, međutim, uzrokovalo zagađenje voda i zemljišta teškim metalima, kao i pesticidima koji se zadržavaju na hrani, ugrožavajući javno zdravlje i poljoprivrednu proizvodnju.

“Uzgajivači u Kini koriste 550 kg đubriva na hektar sadnica voća, i do 365 kg đubriva na hektar povrća”, izjavio je zamjenik kineskog ministra poljoprivrede, Džang Taolin, i dodao da se korisćenje veštačkih đubriva mora smanjiti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top