Zaev i Cipras kandidati za Nobela | Ekonomist

Zaev i Cipras kandidati za Nobela

Premijere Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, za Nobelovu nagradu za mir lično će predložiti dobitnica te nagrade za 2015. godinu, Tunižanka Uided Bušamaui.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Bušamaui će predlog da Zaev i Cipras, zbog postizanja Prespanskog dogovra budu kandidovani za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, predstaviti sjutra u Skoplju.

– Dogovor iz Prespe, u koji su uložili ogromnu energiju, gledam kao izuzetno značajan proces, koji zaslužuje da bude nominovan za Nobelovu nagradu. I generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, ovih dana je ponovo istakao taj dogovor, kao model za rješavanje problema u svijetu – rekla je Bušamaui, koja je Nobelovu nagradu dobila kao članica organizacije za prelazak iz diktature u demokratiju (Tunisian National Dialogue Quartet).

Skupu na Univerzitetu FON u Skoplju, na kojem će bit predstavljenja nominacija Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu, prisustvovaće i inicijatori te ideje, grčki evroposlanik iz Sirize Stelios Kolulu, bivši ambasador Makedonije u NATO-u Nano Ružin i makedonski novinar Branko Tričkovski.

– Najteže je bilo da ih ubjedimo da prihvate da budu kandidovani. Ohrabrujući rezultati dogovora iz Prespe,  dali su nam energiju da produžimo sa našom inicijativom. Obratili smo se dobitnici Nobelove nagrade Uided Bušamaui, koja je podržala inicijativu da lično kandiduje Zaeva i Ciprasa – rekao je Koluglu za Dojče vele na makedonskom.

Inicijatore ideje, danas će u Skoplju primiti ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i predsjednik parlamenta Talat Džaferi, a nakon sjutrašnje ceremonije, 19. decembra idu u Atinu gdje će se sresti i sa grčkim premijerom Ciprasom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top