Zaduženost po radniku u Crnoj Gori 5,39 hiljada eura | Ekonomist

Zaduženost po radniku u Crnoj Gori 5,39 hiljada eura

Građani u državama regiona su najzaduženiji u Hrvatskoj, gdje dug po zaposlenom iznosi 10,87 hiljada eura, dok je u Crnoj Gori zaduženost po radniku 5,39 hiljada eura.

Najveći rast, 12,8 odsto, od početka godine, imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

Istraživanje Blica je pokazalo da građani Hrvatske bankama duguju više od 15 milijardi eura, Srbije nešto više od osam milijardi, Bosne i Hercegovine (BiH) 3,2 milijarde, Makedonije dvije milijarde i Crne Gore 1,2 milijarde eura.

U odnosu na broj zaposlenih u tim zemljama, koji jedino i mogu dobiti kredit, računica pokazuje da su najzaduženiji radnici u Hrvatskoj i da svaki od 1,3 miliona zaposlenih u toj zemlji duguje bankama u prosjeku po 10,87 hiljada eura.

Zaposlenih Crnogorca je oko 220 hiljada i oni bankama duguju po 5,39 hiljada eura.

Svaki zaposleni građanin u Srbiji zadužen je za 2,8 hiljada eura u prosjeku, a u BiH 7,05 hiljada.

Svi oni najčešće su se zaduživali za opštu potrošnju, što znači da su uzimali keš i potrošačke kredite, dok su na drugom mjestu stambeni krediti.

Prema zvaničnim podacima, najzastupljeniji su gotovinski i stambeni krediti, čija su učešća iznosila 39,6 odsto i 38,4 odsto.

Vrijednosno, stambeni krediti u Srbiji dostigli su 3,3 milijarde eura, što je rast od tri odsto od početka godine, a keš krediti oko tri milijarde eura, što je rast od 11 odsto za osam mjeseci.

Najveći rast, 12,8 odsto, od početka godine, imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top