Zabrinutost zbog pada cijena nafte

Džefri Gundlah, ugledni američki ekonomista, još krajem prošle godine iskazao je ozbiljnu zabrinutost zbog pada cijena sirove nafte.

On je tada predvidio mogućnost da će se nafta prodavati za 40 dolara po barelu.

“Nadam se da neće pasti na 40 dolara, to bi značilo da nešto baš ne valja sa svijetom, a ne samo s ekonomijom”, rekao je Gundlah.

Stručnjak je izračunao da bi cijena nafte od 40 dolara po barelu dovela do jednogodišnje kamatne stope od jedan odsto, kada je riječ o pozajmici američke vlade. S tim u vidu, desetogodišnja kamata je juče iznosila 2,14 odsto, dok je istioga dana cijena nafte na američkom tržištu iznosila 43 dolara po barelu.

Prošle nedjelje britanski “Telegraf” objavio je kako cijene nafte na svjetskom tržištu mnoge zemlje ne mogu da prate i da samo Norveška može da popuni praznine u budžetu, koje su posljedica niskih cijena nafte.

Usporavanje kineske ekonomije može biti samo jedan od uzroka ovakvog trenda cijena nafte, ali,naravno nije jedini, ni presudni.

“Vjerujem da će pametni ljudi utvrditi tačan uzrok i objasniti šta to znači za buduće investicije. Danas to nije moguće, osim što se može predvidjeti bezbroj promjena na globalnom nivou”, komentarisao je strateg Brin kapitala.

Izvor: Index
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top