Zabrinjavajuć pad cijena u Španiji

Zabrinjavajuć pad cijena u Španiji

Madrid — Potrošačke cijene u Španiji su u januaru pale 1,5 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 1,1 odsto iz decembra, zabilježivši sedmi uzastopni mjesec u minusu.

Kako je saopštio Zavod za statistiku u Madridu, do pada cijena najvećim delom došlo je zbog pojeftinjenja nafte, hrane i bezalkoholnih pića, prenosi agencija Frans pres.

Podaci o inflaciji u četvrtoj po veličini privredi eurozone potvrdili su preliminarne sa kraja januara. Španski ministar ekonomije Luis de Gindos je prošlog mjeseca upozorio da će potrošačke cijene biti negativne duži period, a inflacija će u 2015. po svoj prilici biti nulta.

Hronično niska inflacija u 19 zemalja koje kao valutu koriste euro podgrijala je zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno kontinuirani pad cijena. Iako pad cijena zvuči kao dobra vijest za kupce, deflacija pokreće začarani krug u kom potrošači odlažu kupovinu u očekivanju novih pojeftinjenja, što guši tražnju i primorava firme da otpuštaju radnike, podsjeća agencija.

Prema procjeni Evropske komisije, potrošačke cijene u eurozoni će ove godine pasti 0,1 odsto, prije nego što u 2016. porastu 1,3 odsto.

 Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top