Zabranjen uvoz 437 kilograma jagoda | Ekonomist

Zabranjen uvoz 437 kilograma jagoda

Inspektori su u januaru spriječili da u Crnu Goru uđe 437 kilograma jagoda koje su sadržale veću količinu pesticida nego štoje to propisano piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U dokumentu se navodi da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen uvoz i tri kolograma sjemena povrća zbog isteklog roka trajanja, a uništeno je i 49 sadnica mimoze.

– Fitosanitarni inspektori su u januaru kontrolisali uvoz hrane biljnog porijekla (voće, povrće, žitarice i ostala hrana biljnog porijekla koja je podvrgnuta jednostavnom procesu prerade mljevenjem, sušenj em i slično), hrane neživotinjskog porijekla koja podliježe pojačanim službenim kontrolama na mjestima unošenja i hrane za životinje biljnog porijekla. Kontrolisano je sjeme, sadni materijal, sredstva za zaštitu i ishranu bilja, kao i bilje, biljni proizvodi i objekti pod nadzorom sa aspekta zdravstvene zaštite – piše u dokumentu.

Kako navode, fitosanitarni inspektori u januaru su pregledali ukupno 1.019 pošiljki (uvoz/izvoz) i to 849 pri uvozu, 66 pošiljki u provozu, 43 pošiljki za reeksport, 47 pošiljki za izvoz i 11 ovjera carinskih deklaracija.

Izdata su dva rješenja o zabrani uvoza pošiljki i rješenje o uništenju pošiljke. Ukupno je uzeto 200 uzoraka, od čega je za jedan uzorak laboratorijski utvrđeno da ne odgovara propisanim zahtjevima. U januaru je laboratorijski ispitano 19,63 odsto pošiljki iz uvoza- piše u izvještaju Uprave.

U odjeljku koji se odnosi na kontrolu izvoza, piše da je inspekcija pregledala 90 pošiljki i izdala 47 fitosertifikata za izvoz.

– I to za izvoz ljekovitog bilja, lincure, islandskog lišaja, žalfije, rezane drvene građe i hrane za životinje. Izdato je i 43 fitosertifikata za reeksport – navedeno je u dokumentu.

Kada je u pitanju postupanje po inicijativama, veterinarskoj inspekciji je podneseno četiri prijave koje su se, u najvećoj mjeri, odnosile na prijavu nepoštovanja propisa o načinu držanja i postupanja sa životinjama.

U dijelu koji se odnosi na unutrašnju kontrolu veterinarske inspekcije navodi se da su u januaru kontrolisali rad veterinarskih ambulanti, ali i identifikaciju i registraciju životinja, radili kontrolu prometa životinja, kao i kontrolu zaštite dobrobiti životinja u objektima za držanje i uzgoj životinja.

________________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top