Za sopstveni biznis treba biti pomalo lud | Ekonomist

Za sopstveni biznis treba biti pomalo lud

Većina preduzetnika se slaže da morate biti pomalo ludi da biste se upustili u pokretanje vlastitog biznisa. To su riječi Ryana Smitha, izvršnog direktora i osnivača Qualtricsa.

Tom je rečenicom započeo odgovor na pitanje ‘Koji savjet biste dali osobama koje pokreću vlastiti biznis?’. Pročitajte što je odgovorio i koje je savjete iznio:

Vi protiv svijeta

Morate se naviknuti na tu ideju. Ako vas odgovor ‘ne’ ne natjera da se zainatite, razmislite dvaput želite li da se upuštate u preduzetničke vode. Mnogi ljudi će vam tvrditi kako su vaše ideje nemoguće. Stoga uvijek treba da imate na umu prvu viziju – to je ono što će vas tjerati naprijed.

Nećete uvijek završiti tamo gdje ste počeli

Pokretanje posla nije jednokratan događaj. Kako vaš posao bude napredovao i rastao, stalno ćete se suočavati s novim problemima i prilikama. Ukoliko se ne budete stalno razvijali i prilagođavali, vaš posao nikada neće biti uspješan, bez obzira na uloženi trud. Isto tako, zapamtite da ćete vrlo rijetko u nečem uspjeti od prve, stoga nemojte odustajati. Može se dogoditi da na kraju završite na potpuno novom tržištu ili s potpuno novim proizvodom od onog kojeg ste inicijalno zamislili.

Nove ideje nisu uvijek nužne

Ne morate smisliti potpuno novu ideju da biste postali preduzetnik. U stvari, cilj mnogih novonastalih kompanija jest poboljšanje već postojećih ideja. Takav potez se nerijetko pokaže čak i boljom opcijom.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top