Za radove na putevima oko 117 miliona eura | Ekonomist

Za radove na putevima oko 117 miliona eura

Za izgradnju i sanaciju saobraćajnica u našoj zemlji do početka turističke sezone, odnosno 15. juna, biće izdvojeno najmanje 37,4 miliona, a do kraja godine ukupno 117,19 miliona eura, navodi se u Predlogu plana pripreme ljetnje turističke sezone koji je usvojila Vlada.

U ovom dokumentu, za koju su podatke dostavili Direkcija za saobraćaj pri Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i administracije 23 crnogorske opštine, ukazuje se da će veći dio poslova na putnoj infrastrukturi biti završen do početka sezone, a oni koji ne budu, biće obustavljeni. Izuzetak su dionice čija realizacija, kažu, ne utiče na vrijeme kada turisti u najvećem broju stižu u našu zemlju.

“Analizom dostavljenih informacija konstatovali smo da određene opštine nijesu definisale rokove, kao ni budžete za završetak aktivnosti”, stoji u planu koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Do sredine juna, kako je najavljeno, biće završena rekonstrukcija osam magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, vrijedna 31,88 miliona eura. To se, prije svega, odnosi na put Cetinje Njeguši, čiji je cijena radova 9,55 miliona eura.

Na magistralnom putu od Cetinja do Budve nastavljaju se radovi na dvije dionice Košljun Zavala, za koju je izdvojen 1,1 milion eura, te Brajići Lapčići, vrijedna 7,6 miliona eura, kao i na saniranju odrona u Brajićima, za 950.256 eura.

Od Slijepač mosta se takođe rade dvije dionice Crkvice Vrulja na putu ka Trlici za 4,77 miliona, i do Pavinog Polja za nešto manje od milion eura. Iz Direkcije smatraju da će, bez obzira na loše vremenske prilike koje su usporile radove, i ovi pogranični putevi biti spremni za sezonu.

Na Lepencu se nastavljaju radovi na trećoj traci puta Ribarevina Mojkovac, za koju je izdvojeno 3,33 miliona eura. Takođe, rekonstruiše se put od Petrovića ka graničnom prelazu Vraćenovići (odnosno Deleuša) sa Bosnom i Hercegovinom, za koju je opredijeljeno 3,59 miliona eura.

U planu Direkcije još su presvlačenje magistralnih i regionalnih puteva za sekcije Kotor, Podgorica, Berane, Pljevlja i Nikšić.

Radovi na crnogorskim putevima koji će se u kontinuitetu sprovoditi tokom cijele godine, vrijedni su 79,79 miliona eura.


 

Izvor: Vikend novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top