Za Njemačku se nastavljaju dobra ekonomska vremena | Ekonomist

Za Njemačku se nastavljaju dobra ekonomska vremena

Berlin — Industrijske narudžbine u Njemačkoj skočile su u decembru, nadmašivši predviđanja i nagovijestivši da će se dobra ekonomska vremena nastaviti i u 2017.

To su pokazali posljednji podaci savezne kancelarije za statistiku, Destatis.

Prema desezoniranim podacima, njemačka preduzeća su u posljednjem mjesecu prošle godine primila su 5,2 odsto više narudžbina, prenosi agencija AFP.

Analitičari su anketi agencije Factset predviđali rast od 0,7 odsto.

Najvećim dijelom decembarski skok se pripisuje velikim porudžbinama, budući da bi rast bio samo 0,4 procenta kada bi se one isključile.

Destatis je takođe objavio ažurirane podatke, prema kojima je pad industrijskih narudžbi u novembru bio oštriji nego što se očekivalo, i iznosio je 3,6 odsto a ne kako je prvobitno objavljeno 2,5 procenata.

Cio decembarski rast duguje se proizvođačima mašina i opreme za industriju, u čijim je knjigama obim narudžbina povećan za 9,7 odsto, dok su porudžbine proizvođača alata i sirovina i proizvođača robe široke potrošnje blago opale.

Domaća tražnja je bila najveći pokretač rasta porudžbina, sa skokom od 6,7 odsto u odnosu na novembar, dok je tražnja iz inostrastva zabilježila rast od 3,9 procenata.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top