Za nabavku novih grla stoke podrška do 50 odsto investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz Agrobudžet za 2019. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.

– Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku novih grla – steonih junica i priplodnih svinja (nazimica i nerasta). Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje. Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije za kupovinu novih grla – saopšteno je iz Ministarstva.

Podrška Ministarstva za nabavku stoke, tokom prethodnih godina, rezultirala je ukrupnjavanjem proizvodnje na crnogorskim farmama i poboljšanjem rasnog sastava, što je značajno za rast konkuretnosti domaćih proizvođača i ostvarivanje većih prihoda po gazdinstvu.

– U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unapređenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje  kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru – dodaju oni.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške.

– Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku. Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse – navode iz ovog resora.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 11. aprila 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top