"Za MA bolje da je u vlasništvu države" | Ekonomist

“Za MA bolje da je u vlasništvu države”

Ostanak Montenegroerlajnza (MA) u državnom vlasništvu, pa i po cijenu sufinansiranja, daleko je bolja opcija od njegove prodaje njemačkom 4K Investu, ocijenio je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

“Iskustvo 4K u švajcarskom Darwinu govori da u Crnoj Gori može biti samo gore nego u slučaju slovenačke kompanije Adria Airways i da se Montenegroerlajnzu ne sprema ništa dobro ako ga preuzme 4K”, naveo je Šćuric u kolumni objavljenoj na vazduhoplovnom portalu Srbije, Tango Six.

On smatra da je, ukoliko Crna Gora ne nađe bolju opciju od prodaje MA 4K, daleko bolja opcija da kompanija ostane u državnim rukama.

“U svakom slučaju 4K nije dobra opcija ni za jednu kompaniju, što je vidljivo u slučaju Darwina koji su odveli u bankrot, te Adria Airwaysa gdje rade izuzetno loš posao”, rekao je Šćuric.

On je dodao da bi kupovina Croatia Airlinesa, MA i eventualno Air Serbie, i stvaranje jedne kompanije od svih njih, značilo gubitak za sve i ogroman rizik da neka od njih, ako ne i sve, završe kao Darwin.

“Najbolji scenario koji se u tom slučaju može desiti je prodaja Lufthansi, te stvaranje Eurowingsa od tih kompanija, uz eventualno zadržavanje imena, ali ne i autonomije u izboru linija i operacija. Najgori je da se pridruže Darwinu”, poručio je Šćuric.

On je podsjetio da je u ranijim analizama upozoravao da 4K namjerava da, pored Adria Airwaysa, preuzme i MA i Croatiu Airlines, kao i da to vrlo vjerovatno radi za Lufthansu.

“Zato informacija da je 4K ozbiljan kandidat za kupovinu Croatia Airlinesa, sa kojim se ozbiljno pregovara u hrvatskoj Vladi, nije bila iznenađenje. Nije iznenadila ni provjerena informacija da 4K pregovara sa Vladom Crne Gore. I dok se nije znalo ko je fantomska ‘velika’ investiciona kuća koja već ima avio-kompaniju u portfoliju, govorio sam crnogorskim vazduhoplovnim stručnjacima da je to 4K”, kazao je Šćuric.

On je dodao i da se 4K ni na koji način ne može smatrati velikom kompanijom, kao i da nije iskusan u avio-biznisu, iako ga vlade Crne Gore i Hrvatske doživljavaju kao ozbiljnog kupca od kojeg se očekuje razvoj nacionalnih kompanija.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top