Za izgradnju solarnih elektrana devet zahtjeva | Ekonomist

Za izgradnju solarnih elektrana devet zahtjeva

Ministarstvo ekonomije je, od stupanja na snagu novog Zakona o energetici 2016. godine, primilo devet zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana, saopšteno je Dnevnim novinama u tom resoru.

Preostala tri zahtjeva odnosila su se na rekonstrukciju dvije i izgradnju jedne male hidroelektrane (mHE).

– Od stupanja na snagu novog Zakona o energetici, a na osnovu 12 podnijetih zahtjeva donijet je plan izdavanja energetskih dozvola za prošlu godinu, kojim je predviđeno izdavanje energetskih dozvola za izgradnju solarnih elektrana, rekonstrukciju i izgradnju mHE na hidrotehničkom sistemu – kazali su u Mistarstvu.

Prvu solarnu elektranu u Crnoj Gori, na Briskoj gori u Ulcinju, gradiće konzorcijum koji čine Elektroprivreda, finska kompanija Fortum i američka firma Sterling and Wilson.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je ugovor o tom projektu sklopila krajem prošle godine, a predstavnici konzorcijuma su najavili da će budući energetski objekat od 250 megavati biti najveća solarna elektrana u Evropi.

Vrijednost investicije, koja će omogućiti otvaranje 226 radnih mjesta, je 178 miliona eura. Vlada je nedavno formirala i radni tim za praćenje realizacije ugovora o izgradnji objekta u Ulcinju, koji je zadužen za bržu implementaciju ugovora i ažurno dostavljanje podataka.

Kada je riječ o mHE, na crnogorskim vodotocima je trenutno njih 13. Beranska firma Hidroenergija Montenegro u vlasništvu ima mHE Jezerišticu, Bistricu, Orah, Rmuš, Spaljeviće i Šekular, Igma Energy iz Andrijevice Bradavec i Piševsku rijeku, dok podgorička firma Sigma energy na vodotoku u Bijelom Polju ima mHE Vrelo.

Kompanija Kronor proizvodi struju iz mHE Jara i Babino polje, Hydro Bistrica iz mHE Majstorovina, dok Nord Energy u vlasništvu ima elektranu Šeremet potok. Električnu energiju iz vjetra trenutno proizvodi vjetropark na Krnovu, dok se ovih dana očekuje i puštanje u probni rad vjetroelektrane Možura.

Energetske dozvole su, prema zvaničnom registru Ministarstva, do sada izdate za osam kompanija, od čega sedam za male hidroelektrane i jedna za elektranu na biogas.

_____________________________________________________________________________

Izvor: DN

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top