Za finansiranje vlade SAD obezbijeđeno 1.100 milijardi dolara | Ekonomist

Za finansiranje vlade SAD obezbijeđeno 1.100 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je svoj prvi značajan zakon, kojim će se obezbijediti 1.100 milijardi dolara za finansiranje vlade do septembra.

Predlog zakona je ove nedjelje prošao oba doma Kongresa, a Tramp ga je potpisao iza zatvorenih vrata u svojoj kući u Nju Džersiju. Rok za potpisivanje istekao je u ponoć i da ga predsjednik nije potpisao, neke vladine službe bi morale biti privremeno ugašene.

Za predlog zakona su glasali članovi obe partije. U Senatu je juče izglasan sa 79 glasova za i 18 protiv, dok ga je Donji dom usvojio dan ranije, mada se 103 konzervativnih republikanaca usprotivilo zakonu.

Predloženi tekst zakona je plod dugih pregovora republikanske većine i opozicionih demokrata. Opozicione demokrate su ocijenile da su pobijedili time što su spriječili da se u budžet uključi više Trampovih prioriteta, kao što je početak izgradnje zida na granici s Meksikom.

Bijela kuća je negirala bilo kakav poraz i navela da su izdaci za vojsku znatno povećani u odnosu na prošlu godinu i da se tim tekstom deblokiraju novi krediti za jačanje ili obnovu granične infrastrukture.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top