Za budžet 17,5 miliona eura | Ekonomist

Za budžet 17,5 miliona eura

Od 41,5 miliona eura državnih zapisa, koliko je prodato u prvoj ovogodišnjoj aukciji 12. januara, 17.5 miliona će biti iskorišćeno za plaćanje dospjelih obaveza države, odnosno likvidnosti budžeta, a 24,45 miliona eura za refinansiranje dospjelih hartija od vrijednosti, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Prije šest dana emitovano je 24.4 miliona eura vrijednih državnih zapisa, ali je tražnja bila 60 miliona, pa je prodato 41.5 miliona, što je najveći pojedinačni iznos računajući i prošlu godinu. Lani je najveći iznos prodatih zapisa bio u februaru 32,59 miliona eura.

Zapisi nedavno prodati na naplatu dospijevaju 16. jula tekuće godine.

Iz Ministarstva finansija su objasnili daje zaduživanje po osnovu državnih zapisa u cilju prevazilaženja tekuće likvidnosti najpovoljnije, uzimajući u obzir niske kamatne stope.

“Prosječna ponderisana kamatna stopa na ovoj aukciji bila je 0,41 odsto”, kažu u Ministarstvu i dodaju da se kratkoročno mogu zaduživati nezavisno od granice godišnjeg porasta duga utvrđene zakonom o budžetu.

Ukupan dug po osnovu zapisa na kraju prošle godine bio je 77,5 miliona, a trenutno je 94,5 miliona eura.


 

Izvor: Pobjeda/Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top