Za autoput utrošeno 147,9 miliona | Ekonomist

Za autoput utrošeno 147,9 miliona

Radovi vrijedni 147,9 miliona eura izvedeni su na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od početka godine, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta, pokazuju posljednji podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U ovom resoru očekuju da im do kraja godine kineska kompanija CRBC ispostavi još jedan zahtjev za isplatu sredstava, vrijedan 35 miliona eura, čime će planirani ovogodišnji budžet za radove na auto-putu biti stoprocentno realizovan.

“Od početka godine pa do kraja oktobra izvedeno je i plaćeno radova u vrijednosti 127.193.281 eura. U obradi je i 14 situacija na iznos od Za realizaciju izgradnje dionice Smokovac-Mateševo do sada je izdato ukupno 26 građevinskih dozvola, od čega 17 za izvođenje građevinskih radova, a devet za radove na odlagalištima viška materijala iz iskopa.

“Glavni radovi se odvijaju na 95 odsto trase. Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu, primarnoj podgradi i sekundarnoj oblozi se izvode na 15 tunela. Zaključno sa polovinom novembra, izvršen je iskop tunela i primarna podgrada u dužini većoj od 21 kilometar, što je više od 60 odsto ukupne dužine iskopa svih tunela”, dodaje se u podacima Ministarstva.

Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cijevi tunela Vilac. Do kraja ove godine očekuje se i proboj tunela Mrke i druge cijevi tunela Vilac.

Na samoj trasi auto-puta, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka, planirana je gradnja 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometara.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača. U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

Do sada je izvedeno oko 20 odsto radova na otvorenoj trasi, 30 odsto na usjecima, 25 odsto na nasipima i 15 odsto radova na potpornim zidovima.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top