Za 5 godina Hrvatska uvodi euro

Za 5 godina Hrvatska uvodi euro

Hrvatska će do 2020. godine uvesti euro, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu Bloombergu, u kom je ponovo napala vladu Zorana Milanovića zbog nedovoljnog zalaganja.

“Vjerujem da ćemo ući u eurozonu u narednih pet godina. To je vrlo važno za hrvatsku privredu zbog snažne povezanosti sa ekonomijama zemalja Evropske unije”, izjavila je Grabar Kitarović.

Skorije uvođenje eura je, kako piše Bloomberg, samo još jedna tačka razdora između Grabar Kitarović i aktuelne vlade.

Bloomberg napominje kako Hrvatskoj tek predstoji izlazak iz rekordno duge recesije koja je od 2008. do danas rezultirala kumulativnim padom BPD od čak 12 odsto. Veći pad među zemljama EU imale su samo Grčka i Kipar.

Novinari Bloomberga koji su s Grabar Kitarović razgovarali u Zagrebu pozivaju se pritom na nedavne izjave potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je kazao da Vlada još nije spremna da odredi datum ulaska u eurozonu, upravo zbog fiskalnih poteškoća.

Kako bi se pripremili za buduće ekonomske izazove, tvrdi Grabar Kitarović, ključna je bolja saradnja između poslodavaca i zaposlenih, ali i privlačenje investitora u unutrašnjost, a ne samo na turistički orijentisanau obalu Jadrana.

“Tako ćemo rešiti strukturne probleme. Imamo velike prirodne resurse. Imamo obrazovane ljude, tako da se sada moramo skoncentrisati na upravljanje tim resursima”, kaže Grabar Kitarović.

Dodaje da se u zadnja tri mjeseca, od kako je na Pantovčaku, susretala s menadžerima, sindikalnim liderima i investitorima kako bi ponovo izgradila povjerenje u hrvatsku privredu.

“Naučila sam puno živeći u inostranstvu i želim da to znanje podijelim ovdje. Želim da modernizujem Hrvatsku na svaki način, a to uključuje i politiku. Moramo promeniti način razmišljanja i stvoriti uslove za lakše poslovanje”, kaže Grabar Kitarović.

Izvor: Index

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top