Yahoo predstavio novi sistem šifri

Yahoo je predstavio novi sistem šifrovanja koji omogućava da se ulogujete koristeći jedinstveni kod koji će kompanija poslati na vaš mobilni uređaj.

U principu je riječ o dvofaktorskoj autentifikaciji, ali je iz procesa uklonjen prvi korak. Alex Stamos iz Yahooa taj je novi sistem predstavio na South by Southwest Interactive festivalu u nedjelju.

– Ovo je prvi korak prema eliminaciji šifri. Mislim da se dosad kao industrija nismo dovoljno ‘stavili u cipele’ korisnika. – izjavio je Dylan Casey iz Yahooa.

Kako bi opcija bila aktivirana, korisnici moraju da se uloguju na svoj korisnički nalog putem dosadašnje šifre i u opcijama aktivirati lozinku ‘na zahtjev’ te registrovati svoj mobilni uređaj. Sljedeći put kad se ulogujete, polje za upis šifre će biti zamijenjeno opcijom ‘pošalji moju šifru’, a Yahoo će na vaš mobilni uređaj poslati četveroznakovnu šifru.

Ovaj potez je korak naprijed prema većoj zaštiti korisničkih naloga. Problemi su s obje strane – kompanijama se ponekad potkradu sigurnosne greške, a korisnici se baš i ne brinu o šiframa. Uprkos upozorenjima, korisnici i dalje pribjegavaju šiframa koje se svode na, primjera radi, prezime.

Neki drugi startupi, kao što je Clef iz Oaklanda, pokušavaju da riješe problem potpuno drugačije. Oni, naime, pokušavaju da brojčane kodove zamijene slikama koje je moguće skenirati.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top