Xi Jinping: BRICS mora promovisati otvorenu svjetsku ekonomiju

Rastuća ekonomija BRICS-a mora promovisati liberalizaciju trgovine i otvorenu svjetsku ekonomiju, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na ekonomskom skupu u nedjelju na početku trodnevnog samita koji se održava na jugoistoku Kine.

Čelnici zemlja BRICS-a – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike – raspravljaće u gradu Xiamenu do utorka, dajući Kini kao domaćinu posljednju šansu da se pozicionira kao bedem globalizacije suočena s agendom “America First” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Čelnicima BRICS-a pridružiće se zemlje posmatrači Tajland, Meksiko, Egipat, Gvineja i Tadžikistan a zvaničnici će raspravljati o planu “BRICS Plus” o mogućem proširenju bloka novim članicama.

“Moramo se zauzimati za otvorenu svjetsku ekonomiju, promovisati i olakšati liberalizaciju trgovine, zajednički stvoriti lanac novih globalnih vrijednosti i ostvariti ponovno uspostavljanje globalne ekonomske ravnoteže”, rekao je Xi okupljenim poslovnim čelnicima i višim zvaničnicima BRICS-a.

Xi je kazao da ima “puno povjerenje” u razvoj zemalja BRICS-a uprkos tvrdnjama da važnost bloka blijedi zbog sporog rasta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top