WTO: Svjetska trgovina bi trebalo da poraste 2,4 posto, ali je prisutna neizvjesnost | Ekonomist

WTO: Svjetska trgovina bi trebalo da poraste 2,4 posto, ali je prisutna neizvjesnost

Svjetska trgovina na putu je rasta od 2,4 posto u ovoj godini, no prisutna je “duboka neizvjesnost” povezana sa zbivanjima na ekonomskom i političkom planu, ponajprije u SAD-u, poručeno je iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Raspon očekivane stope rasta globalne trgovine u ovoj godini korigovanje na između 1,8 i 3,6 posto, sa u septembru prognoziranog raspona od 1,8 do 3,1 posto, pokazuju najnovije procjene WTO-a, no ta organizacija upozorava i na rizik od mogućeg kočenja trgovinske aktivnosti zbog nejasnih politika vlada.

“Trgovinu bismo trebali smatrati dijelom rješenja ekonomskih teškoća, a ne dijelom problema. Sve u svemu, optimizam je suzdržan, no rast trgovine ostaje i dalje slabašan, a prisutni su i značajni rizici. Neizvjesnost je velikim dijelom politička”, kazao je glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo na tiskovnoj konferenciji, održanoj u srijedu.

Poručio je da svijet mora nastaviti da se odupire podizanju novih barijera u trgovini. “Ako kreatori politika pokušavaju da riješevgubitak radnih mjesta u svojim zemljama uvođenjem ozbiljnih restrikcija na uvoz, trgovina ne može pomoći u podupiranju rasta a mogla bi čak biti potpora oporavku”, istaknuo je čelnik WTO-a.

WTO je u posljednjih pet godina nebrojeno puta revidirao preliminarne procjene, budući da su se procjene ekonomskog oporavka pokazale previše optimističnima. Globalna trgovina prošle godine je porasla po uobičajeno niskoj stopi od 1,3 posto, najslabije nakon finansijske krize, i slabije od revidiranih 1,7 posto koliko se procjenjivalo u prošlogodišnjem septembru.

Slabi rezultat u prošloj godini, po riječima čelnika WTO-a, najvećim se dijelom pripisuje usporavanju na tržištima u nastajanju gdje je uvoz u osnovi stagnirao u prošloj godini, uz gotovo nikakvo povećanje u količinskom smislu.

U 2018. godini globalna bi trgovina po najnovijim analizama WTO-a trebala pak porasti između 2,1 i 4,0 posto.

Azevedo je pritom upozorio da bi jačanje inflacije koje dovodi do rasta kamatnih stopa, zaoštravanje fiskalnih politika i uvođenje mjera za ograničavanje trgovine redom moglo potkopati viši rast trgovine u iduće dvije godine.

Ne želeći da komentariše francuske predsjedničke izbore, poručio je tek da neizvjesnost ima efekt zamrzavanja na ulaganja, pa tako i na rast ekonomije i proizvodnju. “Prebroditi izborne cikluse važno je pogotovo u velikim ekonomijama, jer dobijemo jasnu sliku onoga što slijedi, o tome kakve će biti mjere”, kazao je, ističući kako je predvidivost izuzetno važna za ulaganja i ekonomski rast.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top