WSJ: Evrozona nikad bliža raspadu | Ekonomist

WSJ: Evrozona nikad bliža raspadu

Njujorški dnevnik Wall Street Journal ocjenjuje da raspad evrozone nikada nije bio bliži, nakon što je evro pao na najniži nivo prema dolaru za posljednjih devet godina.

Prošla godina je trebalo da bude godina izlaska evrozone iz dužničke krize, odnosno godina vraćanja privrednog rasta na zdrave temelje. Ispostavilo se, međutim, da nije sve išlo po planu, navodi se u tekstu.

Iako je privreda evrozone prošle godine izašla iz dvostruke recesije, privredni rast u 2014. godini od tek 0,8 odsto bio je znatno manji u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 odsto, dok se inflacija približila opasno niskom nivou, tj. nuli, što je izazvalo zabrinutost u pogledu održivosti duga.

Američki list se zato zapitao šta je to krenulo po zlu za evrozonu u prošloj godini, navodeći tri faktora koji su uzrok krize u zoni evra. Kao prvi faktor, list navodi uticaj usporenog privrednog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju.

Drugi faktor od uticaja na prolongiranje krize evrozone, po Wall Street Jornalu, predstavlja ukrajinska kriza i sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne mjere Moskve. Sankcije su se, konstatuje se u tekstu, naročito loše odrazile na privredu Njemačke.

Kao treći faktor navode se interni problemi u evrozoni, poput strukturnih problema koji su nastavili da ometaju obnovu mnogih evropskih privreda, naročito zemalja južne Evrope, sprečavajući prebacivanje kapitala i radne snage u mjesta gdje bi bili produktivniji.

 

Izvor: Bizlife

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top