Wolfgang Schaeuble: Evropa pražljivo prati tempo reformi | Ekonomist

Wolfgang Schaeuble: Evropa pražljivo prati tempo reformi

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble pozdravio je promjene u tonu u pregovorima sa Grčkom, ali je upozorio da će Evropa „pažljivo pratiti“ tempo reformi u Atini.

Uoči važnog glasanja u njemačkom parlamentu o odobravanju trećeg paketa za spašavanje „u dugu zaglibljenog, partnera evrozone“ – Grčke, Schaeuble izašao sa optimističnom i pomirljivom izjavom.

„Posle istinski napornih pregovora, oni sada u Grčkoj razumiju da zemlja ne može realno dobiti (pomoć) bez dalekosežnih reformi“, rekao je Wolfgang Schaeuble za list Sontag.

Schaeuble koji se čvrsto držao tokom teških pregovora sa Atinom, nazvao je sporazum ministara finansija evrozone, postignut u petak u Briselu, „odgovornim“ i „u skladu sa preuzetim obavezama na samitu evra u julu“, prenijela je agencija AFP.

Njemački ministar je naveo da će zemlje evrozone sada pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da se dogovor „reforme za uzvrat pomoć“ sprovodi „tačku po tračku“ (u potpunosti) od strane Atine.

„Uvjeren sam u činjenicu da ćemo danas imati rezultat. Ako danas ne postignemo dogovor, onda ćemo morati da odobrimo kredit za premošćavanje“, izjavio je Wolfgang Schaeuble uoči tog sastanka u Briselu u petak.

Sredstva iz potencijalnog kredita za premošćavanje, Atina bi trebalo da potroši na pokrivanje rate duga prema Evropskoj centralnoj banci koja 20. avgusta dospijeva na naplatu. Schaeuble je, takođe, naglasio da je neophodno učešće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom paketu pomoći, jer u suprotnom zvanični Berlin neće podržati plan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će tražiti od „skeptičnih“ njemačkih parlamentaraca da podrže 86 milijardi evra vrijednog paketa pomoći za spašavanje Grčke u srijedu, uprkos neizvjesnosti oko toga da li će MMF se uključiti u isti paket pomoći Atini.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top