Windows Vista idućeg mjeseca prestaje da dobija podršku

Verzija Windows operativnog sistema pod nazivom Vista mogla bi narednog mjeseca prestati da dobija ažuriranja.

Ne tako popularna Vista najvjerovatnije će 11. aprila ostati bez podrške. Ova platforma ne dobija glavna ažuriranja od aprila 2012. godine, a bilo je projektovano da dođe do kraja produžene podrške pet godina kasnije, odnosno idućeg mjeseca. Ovo svakako neće biti problem, uzevši u obzir da manje od jednog procenta desktop računara i dalje pokreće Vistu. Windows XP koji je pokrenut 2001. godine se i dalje nalazi na oko osam odsto računara.

Windows Vista je na tržište lansirana 2006. godine. Iako je po korisničkom interfejsu bila znatno ispred verzije Windows XP, kod korisnika nije izazvala preveliko oduševljenje. Čemu u prilog najbolje idu podaci o zastupljenosti Microsoftovih operativnih sistema u 2017. godini, gdje verzija XP ima osam , a Vista jedan odsto korisnika.

Vista je posljednje veliko ažuriranje dobila krajem maja 2009 godine, kada je stigao Service Pack 2. Microsoft je nakon toga počeo da promoviše Windows 7, pa je Vista pala u drugi plan.

Nakon prestanka podrške za Vistu sljedeći na redu za gašenje je Windows 7, kojem proširena podrška završava 14. januara 2020. godine, a do tada će najvjerovatnije i dalje biti ono sa čega Microsoft želi da preusmjeri korisnike na nove verzije, Windows 10 i one koje uslijede do isteka podrške.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top