WhatsApp otkrio virus koji je u telefone ulazio putem propuštenog poziva

Špijunski softver (spyware) koji je stvorila vješta grupa hakera-najamnika iskoristio je manu u kodu popularne aplikacije za dopisivanje WhatsApp i preuzeo kontrolu nad desetinama telefona, saopštila je kompanija.

List Financial Times je kao tvorce spyware označio izraelsku grupu NSO, dok je WhatsApp, kompanija u vlasništvu Fejsbuka, u kasno sinoć izdatom saopštenju to praktično potvrdio, opisavši hakere kao “privatnu kompaniju za koju se zna da vladama isporučuje softvere za špijuniranje”.

Nešto kasnije je navedeno da WhatsApp svakako ne poriče nijednu informaciju koja se pojavila.

Malver je u telefone ulazio putem propuštenog poziva u okviru aplikacije, naveo je neimenovani portparol, i dodao da su virusom otkrivenim početkom mjeseca zaraženi telefoni nepoznatog broja ljudi, ali da se sigurno radi najmanje o desetinama.

Portparol WhatsAppa kazao je da je propust otkriven dok je tim stavljao dodatna bezbjednosne mjere u glasovne pozive i da su inženjeri otkrili da su ljudi čiji su telefoni zaraženi dobili jedan ili dva poziva s njima nepoznatog broja a da je kod virusa poslat tokom pozivanja.

WhatsApp ima preko 1,5 milijardu korisnika, i odmah je kontaktirao Citizen Lab i organizacije za ljudska prava, brzo zakrpio propust i uklonio viruse. Navedeno je i da je kompanija obavestila američku policiju koja pomaže u istrazi.

– Duboko smo zabrinuti zbog zloupotrebe takvih kapaciteta – navela je kompanija.

Otkriće virusa u WhatsApp ponovo je vratilo u žižu pitanja o kapacitetima spajvera izraelske kompanije, koji iskorišćava digitalne propuste da bi preuzeo kontrolu nad pametnim telefonima i njihovim kamerama, čime ih faktički pretvara u džepnu opremu za nadzor.

Spajver NSO je više puta bio korišćen za praćenje novinara, advokata, aktivista za ljudska prava i disidenata. U najpoznatijem slučaju, bio je umiješan u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, raskomadanog u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top