Wall Strret: Indeksi porasli uprkos padu Applea

Na Wall Streetu su i u srijedu berzanski indeksi porasli, treći dan zaredom, i dosegli nove najviše nivoe u istoriji, dok je pad cijene dionice Applea ograničio dobitke.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 6.460 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa ponajviše su uzrokovani rastom cijena dionica u potrošačkom i energetskom sektoru.

Energetskom je sektoru podsticaj pružio rast cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svjetskom tržištu počinje smanjivati.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i urgana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

No, veći uspon indeksa spriječio je pad cijene dionice Applea, najvrjednije svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Cijena Applea pala je 0,8 posto, nakon što je taj tehnološki div dan ranije predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica visoke cijene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom novembra, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili da povuku dobit s tržišta, s obzirom na to da je cijena dionice Applea od početka godine porasla 37 posto.

“U određenoj mjeri, to je uobičajeni scenario ‘prodaj nakon objave vijesti’. Cijena dionice Applea dugo je rasla na temelju velikih očekivanja”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Premda je pad cijene Applea pritisnuo indekse, juče su ipak svi najvažniji indeksi dosegli nove rekordne nivoe.

To im je ove godine uspjelo već u niz navrata, uprkos političkim problemima u Bijeloj kući, sumnji da će predsjednik SAD Donald Tramp ispuniti svoja obećanja u vezi poreskog rasterećenja, povećanju kamata Feda i geopolitičkim napetostima u vezi Sjeverne Koreje.

S druge strane, analitičari kažu da rast cijena dionica podržavaju sve bolji poslovni rezultati kompanija i stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,23 posto, na 12.553 boda, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.217 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,28 posto, na 7.379 bodova.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top