Wall Street: Ulagači oprezni zbog slabe prodaje automobila u SAD-u | Ekonomist

Wall Street: Ulagači oprezni zbog slabe prodaje automobila u SAD-u

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog slabe prodaje automobila u SAD-u i dilemi može li predsjednik Donald Tramp ispuniti svoja obećanja o podsticajnim mjerama.

Dow Jones oslabio je 0,06 posto, na 20.651 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.358 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 5.894 boda.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče pale, a najviše je, 0,5 posto, oslabio potrošački sektor.

Pritom su najviše, između 1,7 i 4,8 posto, pale cijene dionica automobilskih kompanija Forda, GM-a i Fiat Chryslera, nakon što su objavljeni slabiji nego što se očekivalo podaci o prodaji novih vozila u martu.

“Slabija prodaja automobila razočarala je ulagače jer je to značajna vijest i mogla bi biti prvi znak da se dugotrajan trend snažnog rasta prodaje bliži kraju”, kaže Majkl Orurk, strateg u kompaniji JonesTrading.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je sve više sumnji da će Donald Tramp uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, što je podstaklo rast cijena dionica od kada je u januaru izabran za predsjednika.

U prvom tromjesečju ove godine S&P 500 indeks porastao je 5,5 posto, što je njegov najveći kvartalni rast od kraja 2015. godine.

Međutim, nakon što je nedavno Trampov predlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, juče je nekoliko saveznih država optužilo Trampovu vladu za nelegalno suspendovanje standarda energetske efikasnosti.

Zbog tih, ali i brojnih drugih političkih problema Bijele kuće, ulagači se plaše da Tramp neće uspjeti da sprovede ni svoja, za tržišta ključna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

“Ako nema jednog velikog razloga za pad tržišta, ima puno malih. Rekao bih da je ovo bio dan malih razloga”, kaže Bred MekMilan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 12.257 bodova, a pariski CAC 0,71 posto, na 5.085 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top