Wall Street: S&P 500 pao pod pritiskom tehnološkog sektora | Ekonomist

Wall Street: S&P 500 pao pod pritiskom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog mogućih novih regulacija, a ulagači su oprezni i zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 20 bodova ili 0,08 posto, na 25.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 2878 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7922 boda.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica nastavka pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Juče je taj sektor ponovno skliznuo više od 1 posto, nakon što je dan prije potonuo 1,5 posto. Pritom su cijene dionica društvenih mreža Facebooka, Snapa i Twittera pale između 2,8 i 5,9 posto.

Te su se dionice našle pod pritiskom u srijedu, kada su čelnici tih društvenih mreža u Kongresu odgovarali na pitanja zastupnika o navodnom cenzurisanju poruka konzervativnih zastupnika.

Uz to, američko ministarstvo pravosuđa poručilo je da će s državnim tužilaštvom održati sastanak o tome ”sprječavaju li namjerno društvene mreže slobodnu razmjenu ideja”.

Oštro su juče pale i cijene dionica proizvođača čipova, što je posljedica procjena da cijene poluprovodnika ubuduće neće rasti toliko brzo kao dosad.

Zbog toga su cijene dionica Microna i KLA-Tencorea potonule više od 9 posto, dok je SE indeks proizvođača čipova skliznuo 2,7 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ističe rok do kojeg bi predsjednik SAD-a Donald Trump trebao odlučiti hoće li uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

U srijedu je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju. Peking je, pak, poručio da će, kao i dosad, morati uzvratiti.

”Ulagači čekaju jasniju sliku. Sljedeća runda uvođenja carina mogla bi započeti već sutra”, kaže Keith Lerner, strateg u kompaniji SunTrust Advisory Services.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,87 posto, na 7318 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,71 posto, na 11.955 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5243 boda.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top