Wall Street skliznuo s rekordnih nivoa | Ekonomist

Wall Street skliznuo s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija blago pale, skliznuvši s rekordnih nivoa, što je najviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,04 posto, na 25.792 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 2.776 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 7.223 boda.

Nakon što su danima ti indeksi dostizali najviše nivoe u istoriji, juče su oslabili, što je najviše posljedica pada cijena nafte za gotovo 1 dolar po barelu.

Zbog toga su cijene akcija u energetskom sektoru skliznule 1,2 posto, a toliko je izgubio i S&P indeks rudarskog sektora jer su, osim nafti, pale i cijene drugih sirovina.

“Pad cijena nafte malo je pritisnuo tržište. No, investitori i dalje ulažu u akcije jer očekuju veće prinose”, kaže Tracie McMillion, direktorka u Wells Fargo Investment Institute.

Znatnije je, 0,9 posto, juče pao i industrijski sektor, pri čemu je među najvećim gubitnicama bila akcija General Electrica, koja je pojeftinila gotovo 3 posto nakon što je taj konglomerat izvijestio o troškovima od oko 11 milijardi dolara povezanim s novim poreznim propisima i osiguravajućim portfeljem.

Uz to, izvršni direktor tog industrijskog diva John Flannery poručio je da se razmišlja o podjeli kompanije, dok se dosad najavljivala prodaja manje profitabilnih delova kako bi ta kompanija riješila nagomilane probleme.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, UnitedHeltha, najveće američke osiguravajuće kuće u zdravstvu.

Dosad je izvještaje o poslovanju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju objavilo 30 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je tri četvrtine izvijestilo o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za više od 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 11,8 posto.

A na većini evropskih berzi cijene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,35 posto, na 13.246 bodova, a pariski CAC 0,07 posto, na 5.513 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,17 posto, na 7.755 bodova.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top