Wall Street se vratio u život | Ekonomist

Wall Street se vratio u život

 Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ojačale, ponajviše proizvođača robe široke potrošnje, budući da je investitore oraspoložio podatak o porastu prometa u američkoj maloprodaji tokom jula.

Promet u američkoj maloprodaji u julu je porastao za 0,6 posto na mjesečnom nivou, što je nešto iznad očekivanja analitičara, koji su u anketi Reutersa procjenjivali u prosjeku da je taj rast iznosio 0,5 posto. Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 74 boda ili 0,42 posto, na 17.476 bodova, S&P 500 za 0,29 posto, na 2.092 boda, a tehnološki Nasdaq 0,41 posto, na 5.065 bodova. S&P indeks dionica proizvođača potrošne robe ojačao je prekjuče 1,2 posto, uprkos tome što je taj podatak podrupto stajališta da će Fed već u septembru podići kamatne stope.

Zaustavljeno je i klizanje cijena dionica finansijskog sektora, koji je proteklih dana bio pod pritiskom devalvacije kineskog juana i špekulacija da bi Fed zbog toga ipak mogao odložiti prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u u zadnjih 10 godina. Od pojedinačnih dobitnica ističe se skok cijene dionice Ciscoa za 3,9 posto, na 28,99 dolara, čime je taj proizvođač mrežne opreme ostvario najveći dnevni rast cijene dionice još od februara.

Veći rast na Wall Streetu ograničavale su energetske dionice, koje su u prosjeku pale 1,3 posto pod pritiskom pada cijena nafte na američkom tržištu na novi najniži nivo u zadnjih 6,5 godina. Na evropskim burzama najvažniji indeksi snažno su porasli, tako da je londonski Ftse završio trgovanje u plusu 0,9 psoto, na 17.959 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 11.014 boda, a pariški CAC za 1,23 posto, na 4.986 bodova.

Na većini azijskih berzi cijene dionica su u petak porasle, ali  i dalje su na putu znatnog sedmičnog gubitka poslije neočekivane devalvacije kineskog juana ranije ove sedmice. Japanski Nikkei indeks ječ oko 7 sati ujutro bio je u minusu 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih berzi bez japanske bio u plusu 0,6 posto, ali od početka sedmice u minusu je 2,6 posto.

Kineska centralna banka sprovela je od utorka u tri navrata devalvaciju juana, ukupno za 4,5 posto, utvrdivši srednji kurs juana prema dolaru na 6.3975 juana, s ciljem da osigura vjetar u leđa posustalom izvoznom sektoru te druge po veličini svjetske privrede. Kineska centralna banka je u četvrtak poručila da nema razloga da juan dalje pada s obzirom na snažne privredne fundamente, što je primirilo investitore koji su u strahu od globalnog valutnog rata proteklih dana povlačili kapital iz rizičnije imovine. Ipak, snažniji oporavak berzanskih indeksa zaustavlja pad cijena nafte na najnižem nivou u zadnjih 6,5 godina, kao i ostalih sirovina, što stvara opšte loše raspoloženje među investitorima. Cijena barela američke nafte juče ujutro je na azijskim tržištima pala 0,4 posto, na 42 dolara, dok je Brend Blenda stagnirala na 49,25 dolara.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top