Wall Street: Rast indeksa zbog najnovije Buffettove akvizicije | Ekonomist

Wall Street: Rast indeksa zbog najnovije Buffettove akvizicije

Na Wall Streetu su cijene akcija u ponedjeljak uzletjele, snažno se oporavivši nakon prošlonedjeljnih gubitaka, pri čemu je S&P 500 indeks ostvario najveći dnevni skok od maja zahvaljujući rastu cijena akcija proizvođača sirovina i optimizmu u vezi najnovije akvizicije Warrena Buffeta.

S&P 500 indeks skočio je 1,28 %, na 2.104 boda, ostvarivši najveći dnevni skok od 8. maja. Istovremeno, njujorški DAX ojačao je 1,39 bodova na 17.615 bodova, a tehnološki Nasadaq 1,16 %, na 5.101 bod.

Cijene bakra odskočile su na početku nedjelje s najnižih nivoa u zadnjih šest godina, a poskupjela je i nafta, što je poduprlo rast cijena energetskih kompanija. U prosjeku su cijene energetskih akcija porasle 3,1 %, što je njihov najveći dnevni skok od januara, dok su cijene akcija proizvođača sirovina porasle 2,5 %.

Razočaravajući poslednji makroekonomski podaci iz Kine ojačali su nade investitora da će Peking preduzeti nove podsticajne mjere, a optimizam investitora ojačali su i signali o skorašnjem dogovoru Grčke s međunarodnim kreditorima oko novog zajma.

Najviše je skočila cijena akcije Precisio Castpartsa, za 19,1 %, nakon što je Berkshire Hathaway, fond milijardera Buffeta objavio da će ga kupiti. Cio posao vrijedjeće 32,2 milijarde dolara.

Mjesec januar bio je 7. najsnažniji mjesec po aktivnosti globalnog spajanja i akvizicija od 1980. Tokom prošlog mjeseca prekogranične aktivnosti spajanja i akvizicija dostigle su 913,5 milijardi dolara, što je 23 % više nego godinu ranije, podaci su Thomson Reutersa.

„Imali smo vrlo mnogo spajanja i akvizicija ove godine, a to je pozitivno jer znači da su preduzetnici optimistični u vezi ekonomskih prognoza“, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomista pri Rockwell Global Capitalu.

Nakon zatvaranja Wall Streeta cijena akcije Googlea ojačala je gotovo 5 %, nakon što je ta kompanija najavila promjenu svoje operativne strukture te osnivanje nove kompanije Alphabet, koja će upravljati velikim brojem dosadašnjih djelova poslovanja, pa i internet pretragom.

Juče je na američkim berzama otprilike 6,5 milijardi akcija promijenilo vlasnika, što je nešto niže od mjesečnog prosjeka od 7 milijardi akcija.

Na evropskim berzama indeksi su takođe porasli, pri čemu frankfurtski DAX za 1 %, na 11.604 boda, pariski CAC za 0,8 %, na 5.195 bodova, a londonski Ftse za 0,26 %, na 6.736 bodova.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top