Wall Street: Rast cijena akcija | Ekonomist

Wall Street: Rast cijena akcija

Na Wall Streetu su danas cijene akcija porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao najviši nivo u više od dva mjeseca, jer su ulagače ohrabrile poruke iz Vašingtona i Pekinga da trgovinski pregovori napreduju.

Dow Jones porastao je 298 bodova ili 1,21 %, na 25.013 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,74 %, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks 0,54 %, na 7.394 boda.

Ministar finansija SAD Steven Mnučin poručio je da je trgovinski rat između SAD i Kine “na čekanju”, nakon što je postignut dogovor o okviru daljih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvije najveće svjetske ekonomije.

Trgovinske napetosti ublažene

Kineski državni mediji su objavili da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za “win-win” poslovnu kooperaciju.

Na detaljima dogovora, kojim bi se trebao smanjiti golemi deficit SAD u trgovinskoj razmjeni s Kinom, još će se raditi, no ulagači su odahnuli jer je minula opasnost od trgovinskog rata.

„Glavna je vijest da je trgovinski rat izbjegnut, stoga se tržište prilagodilo. Vidimo da su najviše porasle cijene akcija onih kompanija koje posluju u inostranstvu”, kaže Bakli Helvig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Najviše je skočio S&P indeks industrijskog sektora

Najviše je juče skočio, 1,5 %, S&P indeks industrijskog sektora, pri čemu je akcija Boinga, koji otprilike četvrtinu svojih komercijalnih aviona prodaje kineskim klijentima, poskupjela 3,6 %.

Znatnije je, 0,8 %, porastao i tehnološki sektor.

I na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 %, na 7.859 bodova, a pariski CAC 0,41 %, na 5.637 bodova. Na berzi u Frankfurtu juče se zbog praznika nije radilo.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top