Wall Street prošle nedjelje porastao, evropske berze pale | Ekonomist

Wall Street prošle nedjelje porastao, evropske berze pale

Na Wall Streetu su cijene dionica prošle nedjelje porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok su se evropske berze našle pod pritiskom zbog jačanja eura.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 21.580 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 2.472 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 6.387 bodova.

Sva tri najvažnija američka indeksa dosegla su polovinom nedjelje nove najviše vrijednosti u istoriji, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Nakon prve nedjelje sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa povećali su svoje procjene, pa sada prognoziraju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 9,6 posto, dok su prije nedjelju dana očekivali rast zarada od oko 8 posto.

“Mislim da je mnogo kompanija po zaradi nadmašilo očekivanja analitičara zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama. No, kada kamate porastu, to će uticati na zarade. Ipak, zasad će se ovaj trend nastaviti, a zarade biti visoke”, kaže Anthony Conroy, predsjednik u kompaniji Abel Noser.

A na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle nedjelje pale. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 3,1 posto, na 12.240 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 5.117 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 1 posto, na 7.452 boda.

Pad njemačkog i francuskog indeksa ponajviše je posljedica snažnog rasta kursa eura, koji je prošle nedjelje prema dolaru skočio 1,7 posto i dosegao 1,1660 dolara, što je blizu najvišeg nivoa u gotovo dvije godine.

To ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog jačanja eura slabi cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Uz to, posljednjih je dana glavna tema zaoštravanje monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) jer je u četvrtak njen predsjednik Mario Draghi poručio da bi se o smanjenju podsticajnih mjera moglo početi razgovarati u jesen.

Premda Draghi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmijeniti svoje programe kupnje obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike iduće godine.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle nedjelje oslabio 0,1 posto, na 20.099 bodova.

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top