Wall Street: Potonule akcije Applea | Ekonomist

Wall Street: Potonule akcije Applea

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u pet mjeseci, skliznuvši s rekordnih nivoa, što je najviše posljedica pada cijene akcije Applea.

Dow Jones oslabio je 0,67 %, na 26.439 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 %, na 2.853 boda, a Nasdaq indeks 0,52 %, na 7.466 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih nivoa posljedica je, među ostalim, pada cijene akcije Applea za više od 2 %, nakon vijesti da će taj tehnološki div prepoloviti proizvodnju njegovog iPhone X modela pametnog telefona.

To bi moglo značiti da prodaja tog modela ne ide tako dobro kao što se očekivalo, pa možda ni kvartalni poslovni rezultati Applea, koji će biti objavljeni u četvrtak, neće biti tako dobri kao što su analitičari procjenjivali.

“Tržište je reagovalo na pitanje kakvi će biti poslovni rezultati Applea i kakve će biti dalje procjene u vezi prodaje iPhone X modela”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Pad Applea uticao je na cijeli tehnološki sektor, koji je oslabio 0,9 %, pa je juče bio najveći gubitnik među svih 11 sektora S&P indeksa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se ove nedjelje održava sjednica čelnika američke centralne banke, koji bi mogli signalizovati dalje povećanje kamatnih stopa u martu.

Uz to, krajem nedjelje biće objavljen izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

Nastavlja se i sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja, a najviše će u fokusu biti rezultati tehnoloških divova Alphabeta, Amazon.coma i Facebooka, s obzirom da je tehnološki sektor prošle godine zabilježio najveći rast na Wall Streetu.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 % prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

“Svjedočili smo dugom i snažnom usponu tržišta akcija, a sada se pojavila neka nesigurnost. No, to bi se moglo okrenuti nakon nekoliko dobrih dana”, kaže Bucky Hellwig.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su juče pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,12 %, na 13.324 boda, a pariski CAC 0,14 %, na 5.521 bod. Londonski FTSE ojačao je 0,08 posto, na 7.671 bod.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top