Wall Street porastao nakon podatka o zapošljavanju

Na Wall Streetu su u petak indeksi blago porasli jer su slabiji nego što su se očekivali podaci o zapošljavanju učvrstili tezu da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.
Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 21.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 2.476 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 6.435 bodova.
U fokusu ulagača juče je bio podatak da je u avgustu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 156.000, manje od očekivanih 180.000 i znatno manje nego u prethodna dva mjeseca.
Podaci o usporavanje rasta zapošljavanja, kao i prethodno objavljeni podatak o usporavanju inflacije, učvrstili su tezu da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata.
Fed je od početka godine u dva navrata povećao ključne kamate za po četvrtinu postotnog boda, a očekivalo se da će do kraja godine još jednom povećati cijenu novca.
No, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to iznose samo oko 39 posto, dok su još nedavno iznosili više od 50 posto.
“Posljednji ekonomski pokazatelji nisu dali informacije koje su Fedu potrebne da bi povećao kamate. No, pokazali su da je situacija u ekonomiji onakva kakvu tržište voli. Nije previše vruće, niti previše hladno”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.
Ove nedjelje objavljeni podaci pokazali su da je rast američke ekonomije u drugom tromjesečju ubrzao na 3 posto na godišnjem nivou, a da su inflacijski pritisci nejaki, što ide u prilog tržištu kapitala.
U cijeloj protekloj nedjelji Dow Jones ojačao je 0,8 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 2,7 posto. To je druga nedjelja zaredom kako ti indeksi rastu, pa su se ponovo primaknuli rekordnim nivoima.
I na evropskim su berzama cijene dionica jučee porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 posto, na 12.142 boda, a pariški CAC 0,74 posto, na 5.123 boda.

 

 


Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top