Wall Street porastao, evropska tržišta pala | Ekonomist

Wall Street porastao, evropska tržišta pala

Na Wall Streetu su prošle nedjelje Dow Jones i S&P 500 indeks dosegli nove rekordne nivoe jer su ulagači bili uvjereni da će američki Senat podržati poresku reformu, no na evropskim berzama nije vladalo tako dobro raspoloženje.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones skočio 2,9 posto, na 24.231 bod, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.642 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, na 6.847 bodova.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegli su u četvrtak nove najviše nivoe u istoriji jer ulagači vjeruju da će i Senat prihvatiti prijedlog poreskog zakona, nakon što je to polovinom decembra učinio Zastupnički dom Kongresa.

U petak su republikanski zastupnici u Senatu poručili kako imaju dovoljnu podršku za prijedlog poreskog zakona. Prijedlog su u subotu rano ujutro, nakon zatvaranja tržišta, doista i prihvatili.

A kako je Zastupnički dom Kongresa svoj prijedlog poreskih promjena donio još polovinom decembra, iduće bi tnedjelje mogli započeti i pregovori između dva doma o usuglašavanju dva prijedloga.

Prihvatanje poreske reforme značilo bi da je predsjednik SAD-a Donald Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, koje je mjesecima podržavalo rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima podstaknuti brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati dalji rast cijena dionica.

“Posljednjih 18 do 24 mjeseca ekonomija je rasla sporije, a sada se rast ubrzava, pa se ulagači usmjeravaju u dionice onih kompanija koje su dosad zaostajale po rastu cijena, a ubuduće bi mogle najviše profitirati od ubrzanja rasta ekonomije”, kaže Gary Bradshaw.

Zbog toga su pro[le nedjelje među najvećim dobitnicama bile dionice iz bankarskog i industrijskog sektora, dok se tehnološki, koji je predvodio po rastu cijena od početka godine, našao pod pritiskom.

Zbog toga je, pak, pao Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica.

Poremećaj u usponu tržišta, zbog čega su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa, izazvali su novi politički problemi Donalda Trumpa, nakon što je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao krivicu za davanje lažnog iskaza FBI-u vezano za istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Flynn je, pišu mediji, spreman da svjedoči kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat. Iz Bijele kuće brzo su poručili kako ništa u vezi Flynnovog priznanja krivice ne tereti nikoga drugoga osim njega.

Na evropskim berzama, pak, pro[le nedjelje nije vladalo tako dobro raspoloženje kao na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 7.300 bodova, a za toliko je skliznuo i frankfurtski DAX, zaronivši na 12.861 bod. Pariški CAC pao je, pak, 1,4 posto, na 5.316 bodova.

A na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje ojačao 1,2 posto, na 22.819 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top