Wall Street: Porasle akcije u finansijskom sektoru

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija porasle, ponajviše u finansijskom sektoru jer se očekuje povećanje kamata Feda, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nadi ulagača u poresku reformu.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, na 22.340 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 odsto, na 2.507 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 odsto, na 6.453 boda.

Najviše je juče ojačao finansijski sektor, pri čemu su cijene akcija Goldman Sachsa i Bank of America skočile više od 2 odsto.

To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Dan prije predsjednica Feda Dženet Jelen rekla je da Fed treba nastaviti s postepenim povećanjem kamatnih stopa, iako je inflacija ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

Stoga trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 78 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije mjesec dana te šanse iznosile oko 40 odsto.

Iako bi to bilo već treće povećanje kamata Feda od početka godine, ulagači nisu previše zabrinuti jer se procjenjuje da je ekonomija dovoljno snažna da to izdrži.

Na to ukazuju i juče objavljeni podaci o većem nego što se očekivalo rastu novih narudžbi u avgustu, kao i pozitivnom trendu isporuka.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nadi ulagača da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poresku reformu.

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je predložio najveću poresku reformu u posljednje tri decenije, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trampov predlog najviše ide u korist bogatima i biznisu te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

Uprks tome, predložena poreska reforma, koju je Tramp najavio još u izbornoj kampanji prošle godine i koja je od tada podržavala rast cijena akcija, ohrabrila je ulagače.

“Po prvi put od kada je Tramp ušao u Bijelu kuću, čini se da se povećavaju šanse za uvođenje značajnije porezne reforme”, kaže Tomas Martin, portfelj menadžer u firmi GLOBALT Investments.

Ako Tramp uspije progurati tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u januaru uselio u Bijelu kuću.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto, na 7.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,41 odsto, na 12.657 bodova, a pariski CAC 0,25 odsto, na 5.281 bod.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top