Wall Street pod uticajem napetih odnosa SAD i Kine | Ekonomist

Wall Street pod uticajem napetih odnosa SAD i Kine

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale jer su ponovo izbile zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD i Kine, dok je podršku tržištu pružila odluka Feda da kamate ostaju nepromijenjene.

Dow Jones oslabio je 174 boda ili 0,72 %, na 23.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 %, na 2.635 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 %, na 7.100 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici američke centralne banke ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 1,50 do 1,75% i poručili da ekonomija raste umjereno, dok se inflacija približava ciljanom nivou od 2%.

Iako se očekuje da će u junu Fed povećati kamate, drugi put od početka godine, jučerašnje poruke pružile su podršku tržištu.

Ulagače je ohrabrio i nastavak niza boljih nego što se očekivalo poslovnih izvještaja kompanija, zbog čega su među najvećim dobitnicama bile akcije tehnološkog diva Applea i kartičarske kuće MasterCard.

Doduše, bilo je i podbačaja u poslovnim rezultatima, zbog čega su se pod pritiskom, među ostalim, našle akcije tehnološke kompanije Snap i biotehnološke Gilead Sciences.

Ulagače je najviše zabrinula vijest da predsednik SAD Donald Tramp razmatra donošenje uredbe kojom bi se određenim kineskim kompanijama zabranila prodaja telekomunikacione opreme u SAD.

Trgovinski odnosi između te dvije zemlje ionako su već napeti jer Tramp prijeti uvođenjem carina na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti do 150 milijardi dolara, dok Peking najavljuje protivmjere.

Te napetosti već nedjeljama pritiskaju tržište, a u četvrtak i petak američka delegacija razgovaraće u Pekingu o tim pitanjima s glavnim kineskim zvaničnicima.

“Teško je očekivati da će ulagači biti skloni rizičnijim investicijama idućih nekoliko nedjelja dok traju rasprave i pregovori između Vašingtona i Pekinga”, kaže Metju Miskin, strateg u kompaniji John Hancock Investments.

A na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 %, na 7.543 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,51 %, na 12.802 boda, a pariski CAC 0,16 %, na 5.529 bodova.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top