Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti | Ekonomist

Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi pali, a pod najvećim su pritiskom bile dionice tehnološkog i potrošačkog sektora, dok se čekala odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o novim carinama na uvoz kineskih proizvoda.

Polovinom prošle nedjelje činilo se da su tenzije između dvaju najvećih svjetskih ekonomija popustile jer je Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora.

No, nakon novih carina Washingtona čeka se odgovor Pekinga. Agencija Bloomberg piše da će kineski zamjenik premijera Liu He sazvati sastanak u utorak ujutro kako bi se razmotrili mogući odgovori na nove carine.

Posljednjih dana Peking je poručivao da bi mogao uzvratiti istim mjerama i odustati od predloženog novog kruga pregovora ako Trump uvede nove carine. Signalizirao je, takođe, da bi Kina mogla uvesti ograničenja na prodaju komponenata američkim kompanijama, koristeći izvozna ograničenja kako bi se poremetili nabavni lanci.

Neki analitičari kažu da je zasad reakcija na tržištima nejaka jer se Trumpova odluka o carinama očekivala, pa je već ugrađena u cijene investicija. No, čeka se odgovor Pekinga.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top