Wall Street: Pad indeksa drugi dan zaredom | Ekonomist

Wall Street: Pad indeksa drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale drugi dan zaredom nakon što je objavljeno da je otpušten američki državni sekretar Rex Tillerson i da su moguće dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

Dow Jones oslabio je 171 bod ili 0,68 %, na 25.007 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 %, na 2.765 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 %, na 7.511 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene akcija su porasle jer su novi podaci pokazali da inflacija u SAD-u nije znatnije ojačala, što je smanjilo strahove ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata američke centralne banke.

No, ubrzo je ulagače uznemirila vijest da je predsjednik Donald Trump otpustio šefa američke diplomatije Rexa Tillersona, a da će na njegovo mjesto doći sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Ta je smjena dosad najveća promena u Trumpovoj administraciji i poslednja u nizu kakav dosad nije zabeležen.

„Svaki put kada dođe do takvih promjena, ulagači su nervozni. Moraju razmotriti kakve bi mogle biti posljedice tih promjena”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Cijene akcija dodatno su se našle pod pritiskom nakon vijesti da Trump namjerava da uvede carine na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne kineske robe, a usmjeriće se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacione sektore.

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog mogućeg izbijanja trgovinskog rata nakon uvođenja carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

„Kada gledate te carine, ne gledate u vakuum, nego u ono što slijedi, kakav će biti odgovor s druge strane”, kaže Bryan Novak, direktor u kompaniji Astor Investment Management.

Prošle nedjelje je predsednik Trump potpisao odluku o uvođenju tih carina, no najavio je izuzeća za Kanadu i Meksiko, ali i neke druge zemlje. Po tom pitanju traju pregovori s Evropskom unijom i Japanom.

Ostaje za vidjeti kako će teći ti pregovori i kako će druge zemlje reagovati na Trumpov protekcionizam.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 %, na 7.138 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,59 %, na 12.221 bod, a pariski CAC 0,64 %, na 5.242 boda.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top