Wall Street oštro pao drugi dan zaredom | Ekonomist

Wall Street oštro pao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija oštro pale, drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na zdravstveni sektor i rasta prinosa na američke obveznice jer je uskoro moguće povećanje kamata Feda.

Dow Jones pao je 1,37 %, na 26.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,09 %, na 2.822 boda, a Nasdaq indeks 0,86 %, na 7.402 boda.

Najviše su, 2,1 %, juče pale cijene akcija u zdravstvenom sektoru nakon vijesti da će Amazon.com, Berkshire Hathaway i JPMorgan Chase zajedno osnovati novu, neprofitnu kompaniju koja će kontrolisati zdravstvene troškove za otprilike 500.000 njihovih zaposlenih u SAD-u.

Ulagače je na oprez natjerao i rast prinosa na američke obveznice na najviše nivoe u nekoliko godina nakon što je juče počela dvodnevna sjednica čelnika Feda.

U srijedu će centralna banka objaviti poruke sa sjednice, a zasad se ne očekuje stezanje monetarne politike.

Međutim, kako inflacija postupno jača i kako bi nedavno prihvaćena poreska reforma trebala podstaći potrošnju, a time i rast cijena na malo, ulagači se plaše daljeg povećanja kamata.

“Ulagače pomalo zabrinjava inflacija jer bi Fed mogao biti agresivniji u povećanju kamata”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji StateStone Wealth.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine centralna banka dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Ulagače su oprezni i zbog toga što će ove nedjelje Apple, Alphabet, Amazon.com i Facebook objaviti kvartalne poslovne izvještaje.

Tehnološki sektor je prošle godine zabilježio najveći rast na Wall Streetu, pa se ulagači nadaju da će rezultati tih divova biti dovoljno dobri da opravdaju taj uspon.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvještaja, njih oko 80 % prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

I na evropskim berzama cijene akcija juče se oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 %, na 7.587 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,95 %, na 13.197 bodova, a pariski CAC 0,87 %, na 5.473 boda.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top