Wall Street: Oštar pad akcija

Cijene akcija na Wall Streetu oštro su pale jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.

Dow Jones potonuo je 424 boda ili 1,74 %, na 24.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 %, na 2.634 boda, a Nasdaq indeks 1,70 %, na 7.007 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je rasta prinosa na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, američki Fed i druge centralne banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na obveznice probili psihološki nivo od 3 odsto

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli su juče, po prvi put nakon četiri godine, psihološki važan nivo od 3 %.

Posljednji put kada su prinosi bili na tako visokim nivoima u 2014. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritislo tržišta akcija.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz akcija u obveznice.

„Zbog rasta prinosa, rastu i troškovi kreditiranja kompanija. U posljednjih devet godina tržište akcija raslo je zahvaljujući niskim kamatnim stopama, labavoj monetarnoj politici i velikoj likvidnosti”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

Akcije povlače jedna drugu za sobom

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni dobri kvartalni poslovni izveštaji. Iako je Catrepillar ostvario bolje finansijske rezultate nego što se očekivalo, cijena akcija tog proizvođača teške mašinerije potonula je više od 6 %.

Akcija Alphabeta pojeftinila je 4,7 % jer su rast troškova poslovanja i smanjenje marži zasjenili veći nego što se očekivalo rast prihoda i dobiti te krovne kompanije Googlea.

I druge tehnološke akcije su se našle pod pritiskom, pa je cijena Facebooka pala 3,7 %, a pojeftinile su i akcije Amazon.coma te Netflixa.

„Te akcije povlače jedna drugu za sobom. Tehnološki sektor je posljednje dvije, tri godine snažno rastao, pa ulagači smatraju da je možda vrijeme da povuku dio novca iz tog sektora”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Dodaje da će, osim prinosa, i idućih dana u fokusu ulagača biti poslovni izvještaji kompanija.

Izvještaji kompanija iz sastava S&P 500 indeksa

Do sada je oko 25 % kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je 77 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 21 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dvije nedjelje očekivali rast od 18,4 %.

Nastavi li se tako, biće to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreskim promjenama u SAD na početku godine.

A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 %, na 7.425 bodova, a pariski CAC 0,10 %, na 5.444 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,17 %, na 12.550 bodova.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top