Wall Street: Oprez nakon poruka Feda | Ekonomist

Wall Street: Oprez nakon poruka Feda

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale u opreznom trgovanju nakon poruka američke centralne banke i objave kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 20.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 6.072 boda.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su juče, nakon dvodnevne sjednice, da ostave ključne kamatne stope nepromijenjene.

U saopštenju su naveli da je usporavanje rasta ekonomije u prvom tromjesečju vjerovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstavaa solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima.

Poručili su takođe da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji 65 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu.

Zahvaljujući tome, juče se među najvećim dobitnicima našao finansijski sektor, s prosječnim rastom od 0,6 posto, dok su u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale.

“Fed se drži svoje mantre o postupnom povećanju kamata, a iduće će najverojatnije uslijediti do juna”, kaže Ryan Sweet, ekonomist u kompaniji Moody′s Analitics.

Od 8. novembra , kada je Donald Tramp izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,6 posto, zahvaljujući Trampovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u posljednje vrijeme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu sigurni da će Tramp uspjeti da realizuje svoja obećanja.

“Bilo je puno optimizma na početku godine zbog Trampovih obećanja, no taj optimizam počinje da nestaje”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompanijii Boston Private.

S druge strane, podršku tržištu pruža tekuća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata u kojoj velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,2 posto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I na evropskim se berzama jučee trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 posto, na 7.234 boda, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.301 bod. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,16 posto, na 12.527 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top