Wall Street: Ojačao tehnološki sektor | Ekonomist

Wall Street: Ojačao tehnološki sektor

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 dosegao novi najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 22.405 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 2.519 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 6.495 bodova.

Najviše su juče porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, koji se oporavlja nakon što je prošle nedjelje bio pod pritiskom dobitonosne prodaje.

Među najvećim dobitnicima bio je i finansijski sektor, s prosječnim rastom cijena za 0,3 posto, nakon vijesti da je predsjednik SAD Donald Tramp razgovarao s bivšim guvernerom Feda Kevinom Varšom o mogućoj nominaciji za predsjednika američke centralne banke.

Kasnije je Tramp kazao da je imao četiri sastanka na temu novog predsjednika Feda i da će odluku donijeti za dvije do tri sedmice.

Bez obzira na to, očekivanja na tržištu da će Fed još jednom do kraja ove godine povećati ključne kamatne stope ostala su nepromijenjena.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate.

“U kamatne stope i cijene dionica uračunato je da će se sadašnji režim Feda nastaviti. Svako odstupanje s tog puta ili naznaka da Dženet Jelen neće biti ponovno imenovana za čelnicu Feda moglo bi navesti tržište da ponovno razmotri valuacije cijena”, kaže Šehrijar Antia iz Macro Insight Group.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje i zbog toga što se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poresku reformu, premda je nedavni Trampov predlog izazvao niz kritika.

Porezi bi se smanjili većini Amerikanaca, no kritičari kažu da Trampov predlog najviše ide u korist bogatima i biznisu te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

Ako Tramp uspije da progura tu reformu, biće to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u januaru uselio u Bijelu kuću.

Cijele protekle sedmice Dow Jones ojačao je 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,7, a Nasddaq indeks 1,1 posto.

U septembru je Dow Jones porastao, pak, 2,1 posto, S&P 500 1,9, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 12.828 bodova, a pariski CAC 0,68 posto, na 5.329 bodova.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top