Wall Street ojačao nakon dva dana pada | Ekonomist

Wall Street ojačao nakon dva dana pada

Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi blago porasli, nakon dva dana pada, jer predsjednica Feda Janet Yellen nije u Jackson Holeu govorila o monetarnoj politici i povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 21.813 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 2.443 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,09 posto, na 6.265 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja podršku tržištu pružio je Gary Cohn, glavni savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kazavši da će Bijela kuća iduće nedjelje svoju pažnju posvetiti poreznoj reformi.

Ministar finansija Steven Mnuchin kazao je, pak, da će gornja granica zaduživanja države biti povećana u roku do kraja septembra i da su razgovori sa čelnicima Kongresa iz obje stranke pokazali da su svi na istoj liniji.

To je ponešto umirilo ulagače koji su se plašili da Kongres neće uspjeti u roku postići dogovor o finansiranju države i povećanju gornje granice javnog duga.

Pozitivno je na tržište uticalo i to što na Fedovoj godišnjoj konferenciji centralnih bankara u Jackson Holeu predsjednica američke središnje banke Janet Yellen nije govorila o monetarnoj politici, nego o finansijskoj stabilnosti.

Poručila je da su reforme uvedene nakon finansijske krize između 2007. i 2009. godine ojačale finansijski ssistem, a da nisu naštetile ekonomskom rastu.

Ni predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nije u Jackson Holeu kazao ništa nova o planovima u vezi monetarne politike, što je umirilo ulagače koji su se plašili da će biti najava zaoštravanja politike.

“Ulagači su se plašili da će i Yellen i Draghi biti oštriji po pitanju monetarne politike. No, pokazalo se da su ta strahovanja bila pretjerana i nije bilo negativnih iznenađenja”, kaže Jaffrey Cleveland, ekonomist u kompaniji Payden & Rygel.

Nakon jučerašnjeg rasta, u cijeloj protekloj nedjelji Dow Jones ojačao je 0,65 posto, dok je S&P 500 porastao 0,7, a Nasdaq indeks 0,8 posto. To je prvi rast tih indeksa nakon dvije nedjelje pada.

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.401 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 12.167 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.104 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top