Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi dosegli nove rekordne nivoe, nakon blagog pada dan prije, a najviše je skočio energetski sektor jer su cijene nafte dosegle najviše vrijednosti u tri godine.

Dow Jones ojačao je 0,81 posto, na 25.574 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.211 bodova.

Nakon što su dan prije S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali po prvi put u ovoj godini, juče su, kao i Dow Jones, dosegli nove najviše nivoe u istoriji.

Pritom je najviše, za 2 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u.

Ti su podaci podstakli skok cijene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njena najviša vrijednost od decembra 2014. godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u potrošačkom te industrijskom sektoru.

“Iza današnjeg, ali i rasta cijele ove nedjelje stoji povećano povjerenje ulagača u jačanje ekonomije. To objašnjava dobru sliku potražnje, koja je podstakla cijene nafte iznad 70 dolara”, kaže Scott Clemons, strateg u kompaniji Brown Brothers Harriman.

Podršku tržištu pruža i optimizam ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 11,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, pri čemu se najveći skok očekuje u energetskom sektoru.

Ostvare li se te procjene, bio bi to brži rast zarada nego u prethodnom tromjesečju. A sezona objava rezultata počinje u petak izvještajima dvaju velikih banaka JPMorgan Chasea i Wells Farga.

“Čini se da je ove nedjelje tržište duboko udahnulo uoči sezone objava rezultata, a ulagači su optimistični”, kaže Clemons.

Kratkotrajni poremećaj na tržištu izazvao je samo William Dudley, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazavši da bi nedavno prihvaćena porezka reforma mogla dovesti do pregrijavanja ekonomije.

Dudley procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porasti iznad trenda i da će ojačati inflacija. A to bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

“Dudley je upozorio na nešto čega bi se ulagači trebali plašiti. Trenutno jedinu prijetnju tržištu dionica predstavljaju visoke kamatne stope. Ako su kamate previsoke, previsok je i ovaj nivo cijena dionica”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

A na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 13.202 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.488 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top