Wall Street: Novi rekordi, poreska reforma napreduje | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi, poreska reforma napreduje

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena akcija banaka i napretku u pregovorima o poreskoj reformi u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 1,09 posto, na 23.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, na 2.627 bodova, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 6.912 bodova.

Rekordni nivoi sva ta tri indeksa najviše se zahvaljuju snažnom skoku cijena akcija u finansijskom sektoru. S&P indeks tog sektora porastao je 2,6 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih devet mjeseci.

Pritom su cijene akcija JPMorgana i Bank of America skočile više od 3,5 posto.

Ulagače je ohrabrio napredak u pregovorima o poreskoj reformi u Senatu, iako su neki republikanski zastupnici zasad suzdržani u vezi predloženih poteza.

Pregovori o poreskoj reformi pažljivo se prate jer ulagači veruju da bi smanjenje poreza kompanijama dodatno podstaklo njihove zarade, a time i dalji rast cijena akcija.

“Ulagači se pozicioniraju verujući da će se postići dogovor o smanjenju poreza kompanijama”, kaže Rick Meckler, predsjednik u kompaniji LibertyView Capital Management.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak o rastu povjerenja američkih potrošača u novembru na najviši nivo u 17 godina, što se zahvaljuje dobroj situaciji na tržištu rada.

Uz to, porasle su cijene kuća, što ukazuje na jačanje potrošnje Amerikanaca.

“Danas objavljeni podaci potvrđuju dobru ekonomsku situaciju. Nezaposlenost i kamatne stope su niske, dok su povjerenje i cijene imovine visoki”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise.

Ulagači su pratili i svjedočenje Jeromea Powella, koji bi iduće godine trebao zamijeniti Janet Yellen na čelu Feda, pred odborom u Senatu.

Powell se založio za dalje labavljene regulacija u finansijskom sektoru i ostavio utisak da bi nastavio da vodi umjerenu monetarnu politiku kakvu su vodili Yellen i njen prethodnik Ben Bernanke.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,04 posto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 13.059 bodova, a pariski CAC 0,57 posto, na 5.390 bodova.


Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top