Wall Street: Novi rekordi na berzi | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi na berzi

Na Wall Streetu su u srijedu svi najvažniji indeksi dosegli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 21.640 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.473 boda, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na rekordna 6.385 bodova.

Svi najvažniji indeksi dosegli su rekordne nivoe, a među najvećim je dobitnicima juče bio tehnološki sektor jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook.

Pritom ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo rezultati IBM-a, zbog čega je cijena dionice te kompanije pala više od 4 posto.

Dionica Morgan Stanleya poskupila je, pak, više od 3 posto jer je ta banka ostvarila veći rast dobiti nego što su analitičari očekivali. Ipak, KBW bankarski indeks oslabio je 0,4 posto.

“Zarade banaka vrlo su dobre, no nedovoljno dobre da bi se nastavio rast cijena njihovih dionica. Ulagači su očekivali dobre rezultate, kao i povećanje kamata Feda, pa su dobre vijesti već ugrađene u cijene dionica banaka. Stoga ih je teško dodatno podići”, objašnjava Giri Cherukuri, direktor u kompaniji OakBrook Investments.

Ulagače je juče ohrabrila i procjena Fedove filijale u Atlanti prema kojoj bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju trebalo da poraste 2,5 posto na godišnjem nivou, znatno brže u odnosu na 1,4 posto u prvom kvartalu.

“Tržišta su fokusirana na fundamente, a zarade kompanija i jačanje ekonomija podržavaju dionice”, kaže Quincy Krosby, strateg u kompaniji Prudential Financial.

A nakon prvih poslovnih izvještaja kompanija analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,7 posto, a prihodi za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 12.452 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 5.216 bodova.

 

Izvor: SEEbiz / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top