Wall Street: Novi rekordi, investitori optimistični | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi, investitori optimistični

Na Wall Streetu su u utorak indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,41 posto, na 25.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.751 bod, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 7.163 boda.

S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su juče nove rekordne nivoe šesti dan zaredom, dok je Dow Jones ponovo ušao u uzlaznu putanju nakon blagog pada dan prije.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni, nekretninski i telekomunikacioni trenutno nisu miljenici tržišta, pa su cijene akcija u njima pale više od 1 posto.

S druge strane, cijene akcija banaka porasle su zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice. S&P indeks finansijskog sektora ojačao je 0,8 posto, a najveći je dobtnik, s prosječnim rastom od 1 posto, juče bio zdravstveni sektor.

Rast tržišta zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom razdoblju godinu dana prije.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom da su u prethodnom kvartalu zarade u prosjeku porasle po jednocifrenim stopama.

„U nekim izvještajima vjerovatno će biti poremećaja zbog prilagođavanja s nedavno prihvaćenom poreskom reformom. No, procjene kompanija o daljem poslovanju trebale biti biti vrlo pozitivne, što ohrabruje ulagače”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pozitivno na tržište utiče i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena poreska reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

Podršku tržištu pruža i ubrzanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, dok je inflacija i dalje niska, što znači da centralne banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 13.385 bodova, a pariski CAC 0,67 posto, na 5.523 boda.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top